Musashino Art University Museum & Library

武蔵野美術大学 美術館・図書館

武藏野美術大學 美術館・圖書館

Museum / Library

CREDIT

藤本壮介建築設計事務所
Sou Fujimoto Architects

2010 Tokyo, Japan

CONCEPT

美術館
旧美術資料図書館を、学生や研修生、大学教授等の作品を展示する美術館へ再生するプロジェクト。既存の電気配管等を再利用しながら美術館としての機能を付加した。非常に大きな吹き抜け空間なため、メンテナンスを考慮して全面的にLED を光源に採用。昇降可能な複数のスポットライトによって多様な展示計画を可能とした。また、中央部のR 天井の大空間にはスクエア型のライティングレールを吊り、彫刻展示に柔軟に対応できる計画となっている。

図書館
本棚がそのまま壁となり、それが渦を巻くようなユニークな平面計画。一定のピッチで並ぶトップライトからの自然光は、複層ポリカーボネート板で拡散され、室内を明るく満たす。機能を満たしつつ、本で囲まれた心地良い空間を作り出すために、書架の立面を明るく照らす手法を選んだ。奥行きを感じさせる立面を優先的に照らし、明るさのメリハリを利かせている。またクリア電球を様々な密度で空中に配置し、この光の粒子で空間を和らげている。

Top

Museum
A project to add a museum function to a former Art Library for displaying the art works of the university students, trainees, and faculties. Using the existing electrical plumbing, we added the museum functions there. Considering the maintenance for the large stairwell halls, LED is adapted as a whole lighting source. The installation of numbers of spotlights which able to be raised and lowered the height enables to make a various displaying plans. Moreover, hanging the square-shaped linear lighting rails on the curved ceiling at the center makes possible to deal with displaying flexibly for the sculptures.

Library
Unique library utilized the entire walls as bookshelves. During the daytime, the
natural daylight through the skylights diff used by the double glazing polycarbonate
boards fills the whole library. To meet the users’ demands and to create a comfortable space with huge quantities of books, the elevation surface of the bookshelves is highlighted. By this method of lighting which adds the depth by highlighted walls, a good contrast of brightness is created in the space. In the air, clear light bulbs are randomly arranged in order to soften the intense atmosphere.

Top

美術館
為藝術圖書館增加博物館功能,以展示藝術大學的學生、教授以及實習生的藝術作品。我們基於現有的電線系統,考慮到大型中庭的空間維護,全部采用LED作為照明光源。利用能調節照明的角度,進行各種不同的照明方案。此外,在中心的弧形天花上設有方形的線裝照明軌道,可以更靈活的展示雕塑品。

圖書館
圖書館將整面墻做成書架,天然光通過天窗的雙層玻璃纖維散光板擴散到整個圖書館。為了滿足使用者的需求並且在這個擁有大量書籍的地方營造舒適的環境,書架表面配以光亮的照明。通過這種增加深度的照明方法,我們還改變光線的布局,讓空氣中有光粒子漂過一般的感覺,以營造更能讓人放松的氛圍。

Top