GINZA PLACE

銀座プレイス

 

Facade

CREDIT

事業者:サッポロ不動産開発株式会社、株式会社つゞれ屋
設計:大成建設株式会社一級建築士事務所
外観デザインアーキテクト:クライン ダイサム アーキテクツ

2016 Tokyo, Japan

2017 日本空間デザイン協会賞(クリスマスイルミネーション)
2017 Award of Japan Design Space Association

CONCEPT

銀座四丁目の交差点に面した商業施設のファサードデザインのプロジェクト。
透かし彫りをイメージしたファサードの開口に光を灯し、奥行きを感じられる美しい姿を作り出した。開口部ごとに明るさと色をプログラム制御するフルカラーLEDを導入。銀座の風景と調和しながらも新鮮な照明演出を目指した。普段は心地よさを感じられるような繊細で柔らかな演出が、正時には時報演出として上昇感や高揚感を表現する大胆な演出が登場する。交差点にいる人々がふと気づき、銀座交差点特有の華を楽しめるデザインとなっている。

Top

This is a façade lighting project for a new commercial building facing on the intersection of Ginza Yonchome in Tokyo, Japan.
By using LED lights to light up for aperture part of façade which forms an impression of fretwork (openwork in a wickerwork design) is achieved to create a beautiful appearance with a feeling of thickness and depth. RGB LED lights per aperture part were selected to control its color and brightness. Our design aims to achieve lighting entertainment which provides a fresh atmosphere while harmonizing with the Ginza scenery.
The lighting changes over time, the usual lighting is repeated delicate and soft entertainment to create comfortable feeling. On the hour, the lighting begins to move faster, in which exciting entertainment to express an upward and uplifting feeling as the time changes to forward.
We aimed to create the lighting design that people on the intersection would see it with a sudden caution and enjoy the brilliant characteristics in Ginza intersection.

Top

這是一個商業大廈的外牆燈光項目,位於日本東京銀座四目丁的路口位置。
外牆的空隙部分採用了LED燈去加強鏤空的部分。運用枝編鏤空設計目的是製造美麗的外觀和營造一種立體和具深度視覺效果。鏤空部份採用了RGB LED燈去控制它的顏色和光度。我們的設計動機是製造一個玩味的燈光照明,從而提供一個全新的、與銀座周圍環境協調的氣氛。
燈光會隨著時間而變化,而每一次的轉變都是十分精緻的和柔和的,從而去製造一個舒服的感覺。但每當正時的時候,燈光的變化會加快,把周圍的氣氛推到高潮。
我們的設計主要希望引起身處銀座四目丁路口的人們注意,和細心欣賞當中心思。

Top