Tachikawa General Hospital

立川綜合病院

立川綜合醫院

Hospital / Education

CREDIT

(基本設計)竹中工務店
(実施設計・監理)竹中・長建・ワシヅ設計共同企業体

(Basic Design)Takenaka Corporation
(Design,Supervision)Takenaka・Choken・Washizu Design Joint Venture

photo by 小川重雄 (1・2枚目)

2016 Niigata

CONCEPT

新潟県長岡市にある地域中核病院の新築移転計画。病棟と診療棟の間を東西に貫通するインナーモールでは、昼夜を通して季節や時間の変化を感じられる、明るく優しい光で満たされた環境を目指した。モールの屋根面に計画された複数のハイサイドライトからは自然光が入り、天井面はランダムに揺らぐアルミルーバーが吊られている。そのルーバーの内側にライン照明を位置と高さに変化を与えて並べることで、自然光と人工光がナチュラルに混ぜ合わさった雪解けのような印象がつくりだされた。サーカディアンリズムに合わせて色温度と調光率が異なる7シーンを設定し、四季と時間の変化に応じてゆっくりと変化させ、より自然環境に近い環境としている。

Top

This project was to relocate a regional hospital to a newly-built location in Nagaoka City, Niigata Prefecture. A passageway called “The Inner Mall” runs east-west between the patient ward and clinic facilities. We aimed to create an environment filled with bright and gentle light so people could feel the passing of time and changing of the seasons throughout the day and night. Natural light enters from the skylight ceiling of the Inner Mall. Aluminum louvers hanging on the ceiling sway randomly. By installing line lighting devices in various locations and heights inside the louvers, natural light and artificial light are naturally combined to create an impression of melting snow. We set up seven scenes with varied color temperature and dimming ratio in alignment with the normal circadian rhythm and slowly shift them as the time and seasons change to create an atmosphere closer to the natural environment.

Top

位於新潟縣長岡市的地方中心醫院搬遷後的新址。病房樓和診療樓中間的大廳貫穿了東西面,在此設計了晝夜均能感知季節與時間的變化、充滿明亮柔和光線的環境照明。自然光從設在通道屋頂上的高窗透入,天花板上懸著不規則擺動的鋁制百葉;通過改變、排列百葉內側燈帶的位置和高度,營造自然光和人造光和諧交織的情景,恰似雪融一般。晝夜節律設定的色溫和調光率結合而產生七種不同的場景,根據四季和時間的變化舒緩地賦予變化感,使其接近自然環境。

Top